Het Onderwijsbrug project biedt gratis bijles en persoonlijke aandacht aan jongere migranten. We slaan een brug tussen hun schoolopleiding in het land van herkomst en hun opleiding in Nederland. We doen dit door gratis bijles te bieden en zo hun leerproces in het onderwijs te ondersteunen.


Waarom?

Kleine kinderen kunnen zich vaak snel aanpassen aan nieuwe situaties, maar jongeren (12-17 jaar) hebben in hun land van herkomst vaak een leven opgebouwd dat ze achter zich hebben moeten laten. Zij moeten nieuwe regels leren, in een vreemde taal communiceren en een nieuwe plaats in de groep vinden. Sommigen hebben ook een aantal schooljaren gemist of hebben moeite met de verschillen tussen het schoolsysteem in Nederland en de manier van lesgeven in hun land van herkomst.

Bovenop de eerdergenoemde problemen komt nu ook nog eens het effect van de corona maatregelen. Gezinsleden zijn getroffen door corona en er is geen ondersteuning voor de leerling beschikbaar; ouders zijn de Nederlandse taal niet machtig; of er zijn in huis geen gezinsleden beschikbaar die een leerling kunnen ondersteunen in dagelijkse werkzaamheden. Ook voor deze gezinnen willen we er zijn.


Wat doen we?

In dit project helpen we kinderen en adolescenten tussen 12 en 17 jaar, bij wie hun opleiding door migratie of vlucht is onderbroken, door gratis bijles te bieden. Wij bieden momenteel hulp aan in wiskunde, biologie en talen (Engels, Frans, Duits, Nederlands, Spaans), maar passen wij de bijlessen aan de behoeftes van de student aan.

We geven bijles in kleine groepen, zodat jonge vluchtelingen en migranten aan school kunnen deelnemen zonder zich overweldigd te voelen en hun zelfvertrouwen kan groeien. In de toekomst hopen we ook voorlichting te geven aan ouders over naar schoolgaan in Nederland. Bovendien kijken we samen met de ouders of het wel goed gaat met het leerproces van de jongeren.

Het project wordt uitgevoerd door vrijwilligers van het Leids Steunloket Migranten met uiteenlopende culturele- en opleidingsachtergronden. We begeleiden op dit moment 15 kinderen. Wij zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers. Lijkt het je leuk om bijles te geven? Neem dan contact met ons op!


Hoe schrijf je in voor de bijles?

  1. Jongeren of hun ouders nemen contact met ons op.
  2. De mentor van Onderwijsbrug heeft daarna een intakegesprek met het kind en zijn ouders om te zien wat hun behoeften zijn en om te kijken waar ze tegenaan lopen in het leerproces.
  3. Docent en leerling worden gematcht. Let op: door beperkte capaciteiten kan het soms even duren om elkaar te koppelen.
  4. De lessen vinden plaats op een van de volgende locaties:
    • Huis van de Buurt Matilo, Zaanstraat 126, 2314 XH Leiden (dinsdagavond)
    • Speeltuin Westerkwartier, Ten Katestraat 10-A, 2321 AW Leiden (donderdagavond en vrijdagmiddag)

De lessen vinden plaats met inachtneming van de coronamaatregelen.


Contact

Coördinator: Aaron Pereira
Mail: aaronpereira@leidssteunloket.nl
Telefoon: 0625450444

Het gebruik van de leslocaties wordt mogelijk gemaakt door SOL.